Campus Molenaarsstraat 30, 9000 Gent
In de A-stroom wordt er samen met IVV Sint Vincentius vormgegeven aan de eerste graad in een geïntegreerde werking. Leerlingen zitten samen in de klas voor een bepaald aantal uren (maximaal de helft). Ze krijgen les van leerkrachten met ervaring in het buitengewoon onderwijs die een aangepaste werking voorzien (bieden van structuur, minder prikkels in de klas, gebruik timetimer...).
1A (eerste leerjaar A)
Het eerste jaar A is bedoeld voor leerlingen die het getuigschrift basisonderwijs behaald hebben. Het is een meer theoretisch onderbouwde opleiding voor leerlingen met een brede interesse. Ze verkennen nieuwe leerstof zelfstandig én in groep. Ze oefenen leer- en studievaardigheden in om zelfstandig de leerstof te verwerken. Op die manier nemen de leerlingen, onder begeleiding van een mentor, hun eigen leerproces in handen.
Het eerste leerjaar A binnen de passerel bestaat uit 27 uren basisvorming, een verkennend gedeelte van 2 lestijden, een klasuur en een keuzegedeelte differentiatie van 2 lestijden.
Binnen het verkennend gedeelte maken we kennis met de verschillende studiedomeinen en gaan we op een interactieve manier op zoek naar onze eigen talenten en interesses.
2A (tweede leerjaar A)
Binnen het tweede leerjaar A kunnen de leerlingen kiezen voor één basisoptie van 5 lesuren. Deze basisopties sluiten aan bij de verdere keuze binnen de 2de graad. Wij zullen de basisopties Moderne talen & wetenschappen en Maatschappij & welzijn aanbieden.
Moderne talen en wetenschappen
In deze basisoptie leren leerlingen genieten van taal. Zij beleven de beeldende kracht van taal en literatuur en gaan er creatief mee aan de slag. Ze worden vaardiger in verschillende talen en gaan verbanden onderzoeken tussen talen. Dit onderzoekend leren is ook de focus in het luik wetenschappen (biologie, chemie, fysica). Zij gaan inzicht verwerven in wetenschappelijke principes en toepassingen uit het dagelijks leven. Hierbij wordt kritische zin en creativiteit nagestreefd.
Maatschappij en welzijn
In deze basisoptie gaan leerlingen vanuit een mens- en natuurwetenschappelijke benadering een persoonlijke en gezonde levensstijl ontwikkelen. Zij verwerven inzicht in het sociale gedrag van mensen en maatschappelijke fenomenen. Zij leren sociale en communicatieve vaardigheden toepassen in verschillende situaties. Deze thema’s gaan wij waar mogelijk vanuit een artistieke en creatieve invalshoek benaderen en verwerken.